Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept

Švédský koláč s jablky - servírovat vychlazené !!!!!!

0.0
Švédský koláč s jablky - servírovat vychlazené !!!!!!

Potřebné ingredience

Na korpus:
12 dkg hladké mouky,
6 dkg másla,
4 dkg cukru,
4 dkg mletých vlašských ořechů,
2 žloutky (nebo 1 žloutek a 1 lžíce mléka).

Na jablečnou náplň:
1 kg jablek,
moučkový cukr,
vanilkový cukr,
případně citronová šťáva.

Na sníh:
2 bílky,
14 dkg mletého cukru.

Postup přípravy

Vypracujeme křehké těsto (stejný postup jako u lineckého), část těsta si odděláme a zbytek vtlačíme do středně velké dortové formy, dno propícháme vidličkou. Z oddělané části těsta si uděláme váleček a utvoříme z něj okraj o výšce cca 2 cm. Upečeme do růžova.
Jalbka oloupeme, vykrájíme jadřince, nakrájíme na menší kousky, podlijeme troškou vody a jablka rozdusíme na hodně hustou kaši. Lze to i urychlit, když si jablka rozmixujeme tyčovým mixérem. Na závěr osladíme moučkovým cukrem dle chuti a přidáme vanilkový cukr. Pokud by byla náplň moc sladká, lze přidat citronovou šťávu. Kaši necháme vychladnout a poté ji rozetřeme na upečený korpus.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, stěrkou do něj vmícháme cukr a sněhovou hmotu natřeme na jablečnou náplň. Znovu dáme celý koláč do trouby, nepečeme, pouze sušíme cca 1/2 hodiny, až je sníh nahoře pevný a na povrchu jsou slabě růžové špičky sněhu.
Koláč potom necháme do druhého dne v lednici a podáváme vychlazený.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie